Tekken 8 Recenzija

Tekken franšiza je sa nama već 30 godina i po mnogima važi za najbolju borilačku igru na tržištu. Sporije prirode od Street Fighter i Mortal Kombat serijala, ako pričamo o onim najpopularnijim, je dala taj epitom taktičke borbe, gde je odbrana bitnija od napada, gde je postavljanje i tajming najbitniji od svega, pogotovo ako uzmemo u obzir 3D kretanje na svim mapama. Vremenom Tekken igre su evoluirale, od PS1 pa sve do poslednjeg naslova na Next Gen konzolama. Ipak, ma koliko evoluirale, nekako je cela ta core mehanika ostala ista, dok se sve samo zatezalo i činilo još fluidnijim i boljim. Ovo je možda i pravi recept kojim se Bandai Namco vodio, promeniti nešto, ali u suštini ostaviti sve kako je bilo, kako bi održali kvalitet svojih igara kroz decenije, nebitno u kojoj generaciji konzola one izašle. Upravo zbog toga, čak i pre izlaska Tekken 8 se znalo da će to biti igra koja će pomutiti popularnost Street Fighter 6 naslova, koji je pokupio dosta simpatija, kako kod casual tako i kod pro publike prošle godine.

Tekken 8 krasi divna, overblown priča koja se prožima kroz sada već osam naslova. Mada, ja iskreno nisam nikada bio vezan za priču u ovom serijalu, nikada me nije zakačila recimo kao u Mortal Kombat igrama, koje su mi najbolje po pitanju pripovedanja, ali na žalost, zaostaju u mehanici u odosu na SF i možda još više Tekken serijal. Takozvani Story Mode koji se zove The Dark Awakens se dešava šest meseci nakon završetka sedmice i fokusira se na poslednju borbu između dva glavna lika, Kazuya Mishimu i njegovog sina Jin Kazama, gde sin želi da ubije ćaleta kako bi okončao haos koji je opseo njegovo porodično stablo. Priča ima poprilično dobrih trenutaka, ali jednostavno nije za svakoga.

Pored gomile svima starih i poznatih likova, u igri se pojavljuju tri nova lika sa kojima se možete boriti. A to su: Azucena, Victor i Reina. Svako od ovih likova ima svoj, totalno novi stil borbe izgled i naravno opaske u toku igranja. Zabavno je igrati sa njima, još zabavnije će biti igračima koji žele da se razlikuju od drugih, jer budimo realni, većina će se fokusirati na već postojeće likove, ne zbog toga što ih toliko vole, već zbog već poznatog moveseta. Mada, mehanika koliko je ostala ista, toliko ima nekih novina i sjajno realizovanih ideja koje menjaju način na koji su svi shvatali igrali Tekken igre u prošlosti.

Mehanika koja je bila deo nekih drugih žanrova je sada ubačena i u novu Tekken igru. A to je, recoverable health! I ne, to nije ista stvar kao u Call of Duty naslovima ili Halo igrama, već je dosta pametnije napravljeno. Tekken igre su uvek bile više defanzivnog karaktera, forisrale taj način gameplaya, što većina fanova franšize verovatno zna. Svaki igrač je morao da pronađe trenutke za kontranapad, ali nikada ne full blown napad bez bilo kakvog razmišljanja. Ta mehanika je krasila ovu franšizu. Sada je to malo promenjeno. Dobra stvar je što je core mehanika praktično ostala ista, ali sistem porvaćanja healtha Tekken 8 čini više agresivnijom igrom.

Prvo, health prilikom određenih udaraca i blokova vam se ne gubi totalno, već ostaje sivi trag koji možete da povratite. Vraćanje tog healtha se oslanja na vašu agresivnost i snalažljivost. Bolje rečeno, što više udaraca zadate, to ćete više healtha povratiti, makar onog koji može da se povrati. Ukoliko vam neprijatelj poremeti niz, onda jednostavno gubite i taj takozvani rezervisani health. Ova mehanika tera igrače da drugačije igraju, da drugačije nastupaju, da jednostavno drugačije razmišljaju, jer po prvi put, agresivnost u Tekken igrama ima većeg smisla, sem naravno uništavanja neprijatelja u borbi. Mada sada, svi igrači imaju taj podsticaj da promene stil igranja, koji su forsirali u prethodnim naslovima, zahvaljujući ovoj mehanici.

Ovo ne znači da i dalje nema taktičkog nadmudrivanja, čekanja da se otvori pravi trenutak u tonu blokova kako bi se zadao udarac neprijatelju, ali donosi novu dimenziju, dinamičnu prirodu u igri kakva nije postojala do sada.

Drugi sistem koji nekako komplementuje gorepomenutu mehaniku je Heat Sistem. Na početku svake partije dobijate maksimalni Heat. Njega možete iskoristiti za određene komboe ili jače napade, znači mehanika koja je isključivo fokusirana na napad. Dok trošite heat i pravite komboe, moćićete da dinamično otključavate nove poteze koje će skidati protivinku njegov health. Ali ovo je mehanika za koju dobro morate razmisliti kada želite da je iskoristite. Recimo možete je iskoristiti, ukoliko vam ne fali samopouzdanje kako bi saterali u ćošak svog neprijatelja odmah na početku i brzo završili rundu, ili možete je čuvati kako bi nadoknadili izgubljeni health. Sve je na vama, i na načinu na koji vi izaberete da nastupite u igri. Dobra stvar u svemu ovome je što se Heat puni posle svake runde, dakle vaša taktika se može promeniti iz runde u rundu, sve u zavisnosti za šta se borite, za ostanak u meču, pobedu ili nešto treće, ako postoji.

Još jedna super novina u ovoj igri, je replay sistem, ali on ne funkcioniše kao klasični replay kod drugih igara. Ukoliko igrate online, vaši mečevi su snimani i možete pustiti da pogledate svaki meč kako je tekao, da vidite vaše vrline, mane, dobre stvari koje ste uradili kao i greške. E sada tu je glavna caka. U svakom trenutku možete prezeti ulogu igrača u toku replaya i popraviti ono šta niste dobro uradili kada ste igrali takoreći „live“. Ovo je odličan način da naučite na greškama koje ste napravili i naravno ispravite ih u budućnosti, naravno ukoliko igrate online. Dobra stvar je to što ljudi kače svoje replayeve online u igri, tako da možete gledati i uskočiti u kožu nekog boljeg igrača, videti šta je uradio i pokušavate da replikujete sve njegove poteze, ili popravite njegove greške. Ovo važi sve dok se vi i ostali igrači bore protiv drugih pravih igrača, ne protiv AI-a.

Ostale mehanike su i dalje tu i krase ovaj gameplay koji već pa tri decenije dominira fighting scenom u igrama. Pomeranje i pozicioniranje u 3D prostoru, block punishing, whiff punishing, sve je i dalje tu, a na vama je da pronađete načina na svakoj divno dizajniranoj mapi kako želite da pobedite neprijatelja, ili pak da se potrudite da se baš ne osramotite u borbi. Ja kao ne toliko dobar igrač borilačkih igara sam se više foksuirao na offline igranje, jer jednostavno, ne posedujem toliki skill kako bi se „takmičio“ online, a retko ko od prijatelja spada u moj rang umeća, ali to me nije sprečilo da se sjajno zabavim ovom igrom. Tekken serijal je poznat po neverovatnom broju poteza koje možete izvesti sa svakim likom, kombinacijom poteza i svega ostalog. I sada, hvala bogu makar za mene, je to olakšano, za nas ne tako iskusne u borilačkim igrama. Možete mapirati određene poteze kako bi ih lakše izvodili. Ovo nije stvar kao Classic i Modern kontrole kod Street Fighter 6 igre jer jednostavno ima dosta više poteza i komboa nego tamo i ne možete sve mapirati, ovo je više kao pokušaj da određeni potezi budu lakše dostupni igračima. Ako igrate offline, potezi će biti vidljivi samo vama, jer što bi bili vidljivi AI-u, ali ako igrate online sa uključenom opcijom, onda će vaš protivnik videti koje poteze ste mapirali za lakše izvođenje, što znači da će znati na šta je potrebno da obrati pažnju u toku borbe, bolje rečeno, lakše će counterovati šta vi imate postavljeno.

U igri je ubačen i Arcade mode, gde možete napraviti svog Avatara i završavati izazove koji se vremenom pojaćavaju po pitanju težine. Odličan mod za pridošlice serijalu i naravno za one kao ja koji su zaboravili kako se ova igra „igra. Pored toga tu je ultra detaljan training mode koji možet pomoći igračima apsolutno svakog kalibra, već pomenuti multiplayer mode, story mode i tako dalje. Bolje rečeno, Tekken 8 sadrži sve šta ste mogli da poželite da jedna borilačka igra ima u sebi. Mislili smo da je Street Fighter 6 postavio dosta visoku granicu po sadržaju u jednoj borilačkoj igri, ali Tekken se osudio da ospori to, i to poprilično uspešno.

Generalno gledano Tekken 8 je sve ono šta osmi deo legendarne franšize treba da bude. Zadržao je tu srž šta je činilo igru toliko dobrom kroz decenije i uspešno implementirao nove ideje koje čine naslov još boljom igrom, interesantnijom, izazovnijom i najvažnije, lakšom za pridošlice od prethodnih. Tako da je Tekken 8 pun pogodak i iako su u proteklih šest meseci već izašla dva teškaša fighting scene, se dobro pozicionira ponovo u vrhu borilačkih igara, kako kod casual, tako i kod pro publike.

6 Likes