Vesti

“DA BOG DA CRKLI U PROSVETI!” je ono što je horovođa stalno govorila horu Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu. Specifično mene je počastila sa par dodatnih milih saveta, između ostalog i sa: “Imaš lep glas, lep stas, talentovan si, šteta što si đubre.” To je žena koja spremačicama kaže “Napravi mi tursku kafu, gorku kao život.”

Verujem da Ubisoft zaslužuje jedno “DA BOG DA CRKLI U PROSVETI!” (to je od sada na Xboxrepublici ekvivalent smrtne kletve, takozvana maksima naših uvreda).

Zbog? (Zbog da jedu.) Na Gamespot-u je izašao vrlo fin intervju sa developerom ASS III, tokom kojeg on sugeriše da PC proda svoju dušu:

“We’re definitely supporting PC,” reče on, “We love PC, but I think it’ll be PC with a controller. I don’t see us investing hugely in a mouse and keyboard setup. I think if you want to play on PC and you want to play Assassin’s Creed, you have a controller.”

Ovo nisu nove vesti. Pređašnje ASS igre su isto tako bile optimizovane za džojstik, dok su tastatura i miš bili posmatrani kao drugorazredni prioritet, nalik supi tokom tradicionalnog seoskog nedeljnog ručka u Vojvodini – svi znamo da će je biti, ali niko se njoj posebno ne raduje jer svi čekaju sos ili bečke šnicle posle nje.

Iako sam žustro reagovao, shvatio sam da mi je u stvari samo žao što nisu optimizovali ASS III za miša koji JESTE superiorniji u odnosu na džojstik. Mada, što reče kolega iz RPSa, shvatam da, ako su oni zamislili ASS III sa kontrolerom, onda imaju pravo da je i realizuju kako žele…pa makar to značilo da je optimizovano za konzole. Greota.

EDIT: Kolega Fistulator mi je objasnio da sve kontrole mogu da se prebace na miš, te se ASS može fluidno igrati bez tastature. Kaže da je odlično tako igrati ASS. Verujem mu.

EDIT2: Miš JESTE superiorniji.

8 Comments

 1. Peđa ti zlostavljaš ljubimce, mislim da se tvoje mišljenje ne ubraja. Uostalom, aj igramo CoD ti sa džojstikom ja sa mišem pa da vidimo ko će pobediti.

 2. Erm, prva stvar koju sam uradio kad sam instalirao originalni AC na PC-u bila je da mapiram komande na joypad i tako ga igram – pa nije ovo neka pucačina iz prvog lica ili ne daj bože strategija, ovo je upravo igra da se zavališ u fotelju/kauč/trosed/divan/lazybag 😀

 3. @ pontifexmaximus sto se tice tvog izazova ja mogu da ga prihvatim kada god hoces jer ne bi bio prvi protiv koga bih igrao,vec sam mnoge odrao i pored njihovog ‘superiornijeg misa’ i to bas u CoD-u
  Ja sam potpuni noob na misu ali sam odrastao uz controler i jedino prihvatam da je mis ‘superiorniji’ u strategijama i naravno za neka pametna posla kao sto je robotnjik naveo

 4. Nećemo se sad svađati oko miš vs. gamepad, očigledno je da će miš pobediti.
  Šalu na stranu, zaista ne mogu sebe da vidim da igram half life dva sa gamepadom, ne bih sigurno bio tako precizan niti imao toliko dobru sposobnost manevrisanja kamerom.

  Igrao sam lego harry potter, prince of persia (četvorku, onaj cell-shaded reboot – inače ta igra je prelepa) i AC2 na gamepadu. OK ako je dizajnirano za gamepad, tad se vidi razum zašto je kamera tako tvrdoglava.
  Opet, šteta, jer Valve pokazuje koliko miš može biti do jaja.

 5. Totalno je svejedno da li igrate AC na mišu + tastatura ili na kontroleru. To vam potvrđujem jer sam oko 3 puta prešao prvi deo AC-a na kompu, a 2 puta na X360. 😉

 6. Ehm.. Na kontroleru je bolje, moje skromno misljenje, posto realno, pc ima istinsku prednost nad konzolama jedinu u rts zanru i donekle u fps-u. Sve ostalo, konzola je majka.

Leave a Reply